15. 8. 2014

Základní recept na buchtu či dort

Peču ráda, docela i často, ale tak nějak na divoko. A i přesto chce sem tam někdo ode mě recept. To mě vedlo k sepsání tohoto slohového cvičení, protože já jsem bezreceptová, většinou se jen inspiruju a pak to tam naházím podle toho co mám a podle základních pravidel, které jsem si vyrobila během let. 1) musí tam něco lepit -tzn. vejce, lněné semínko předem namočené ve vodě (rozmixované a namočené funguje ještě líp), kukuřičný škrob , nebo teď nově zkouším Hrašku, i obyč bez příchuti. 2) výsledné těsto by mělo téct, ne se jen kydat:-) čím je hustší, tím je výsledek hutnější a méně nadýchaný. U muffinů to nevadí, ale třeba u dortu či větší buchty ano. 3) neotvírat troubu, aspoň ne prvních 10-15 minut!!! toto pravidlo píšu hlavně pro sebe... důvod: těsto může závanem chladnějšího vzduchu tzv. spadnout a bude z toho hutná věc, i když bylo těsto původně tekuté a skvělé.

Základní recept bez receptu (takže od oka):
Zaprvé - zapnout troubu tak na 200°C. Důležité!!! Těsto musí do trouby rychle, aby pěkně vyběhlo.

v jedné míse smíchat suché suroviny-
3 hrnky mouky (velká buchta, na dort či malý pekáček stačí 2, vše ostatní pak od oka ubrat)
soda+ špetka soli
koření je-li třeba, kakao, kokos a tak

v druhé míse (nějaké vyšší, na šlehání třeba) začneme tím lepivým-
vejce, lněné semínko ve vodě, škrob (můžeme ho dát tady , ale s vodou, nebo do mísy s moukou, bez vody a zvýšit pak podíl mokrých surovin)
a rozmixujem/vyšleháme s něčím sladkým - cukr, slad, sirup, datle předem namočené ve vodě, atd. Smutná zpráva je, že když nepoužiju cukr, tak to s tou nadýchaností výsledné buchty jde z kopce, ale jsou tací, kteří umí vykouzlit ze sladu zázraky a tak se pořád učím

dál to této směsi přidáme ostatní tekuté ingredience-
nějaké mléko, tak hrnek (rostlinné, kravské, nebo místo něj džus) POZOR na tučnost - třeba kokosové mléko, když tam necháte všechen ten kokos, tak je to jak smetana tučné, takže pak opatrně s dalším olejem. Zase džus nemá žádný tuk, tak se musí přidat
nějaký ten tuk
třeba i strouhaná jablíčka, nebo mixlý banán (ovoce ovšem opět může vést k hutnější buchtě, chce to zkoušet a zkoušet a třeba se pak držet ozkoušených receptů, což mě dělá problémy)

No a pak to tekuté nalijeme do suchého, promíchame jen jemně, tak aby se to sotva spojilo, víc ne, jinak nám soda příliš zreaguje a budou jí chybět síly v troubě. A teď rychle do formy a do trouby, jak jsem psala hore.

Teď je třeba myslet na Základní pravidlo č.3) a opravdu vyčkat. Zpestříme si to tím, že po tak 5-10 minutách snížíme teplotu na 180°C (některé těsto už po pár minutách krásně vyběhne a pak by mohlo rychle hnědnout, takže proto snížíme tu teplotu).
Teď ještě nějaké tipy k délce pečení - lité buchty, tzn. tenké, se budou péct docela krátce, okolo 15-25 min, záleží, jestli jste na ně ještě něco kladli, to je pak o něco delší. Po těch důležitých 15 minutách, kdy troubu neotvíráme, nakoukněte a jestli to někde bublá a vypadá syrově, máte ještě tak 10 minut čas a pak znova zopakujte. Jestli to má pevný povrch, píchněte do toho špejlí, u tenkých buchet trochu se sklonem, aby tam zalezla co nejvíc, a pomalu ji vytáhněte - něco mokrého na špejli = kontrola za 5 minut, suchá špejle, nebo sem tam drobek těsta = nejspíš hotovo (to pak píchnu ještě někde, v té nejtlustší části a podle toho se zařídím). Pokud to vyšlo, gratuluju, hurá!! A pokud ne, je spousta možností, jak to zkusit jinak. Úpravou poměru, teplot, nebo ingrediencí, také nakukováním do (vyzkoušených!!) receptů někoho jiného.





2 komentáře:

  1. شركة المثالية للتنظيف بالاحساء

    تقدم لكم افضل خدمات التنظيف ومكافحة الحشرات ورش افضل انواع المبيدات الامنة والفعالة بالمنطقة الشرقية وتضمن لكم العيض في منزل امن نظيف خالي من الحشرات باسعار مناسبة فتعد شركة المثالية للتنظيف بالاحساء افضل شركة تنظيف بالاحساء تواصلوا معنا من اجل الحصول علي خدمات الشركة بجودة واسعار رخيصة

    شركة المثالية للتنظيف بالاحساء
    شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالاحساء

    ttp://elmthaly-group.com/

    OdpovědětVymazat