17. 4. 2011

Kefírový dort bez cukru / Kefir cake without sugar

Tento postup je trochu z jiného soudku, ale zrovna jsem oslavili první narozeniny naší dcerky a tento dort se setkal s velkým úspěchem. Je bez přidaného cukru, i když v původním receptu ho je fůra. Když peču pro nás, dávám ho jen čtvrt dávky (půl hrnku), ale pro malou jsem to chtěla úplně bez cukru, takže jsem ho nahradila hrnkem pšeničného sirupu. Je to bez vajec, což je jednodušší na strávení.

Toto je základní recept:
2,5 hrnku mouky
2 hrnky cukru (nebo alternativní sladidlo)
1 lžička sody
kakao (není třeba)
1/2 hrnku oleje
2 hrnky kefíru (asi 500ml, takové to tetrapakové balení)

Smíchejte suché ingredience, pak vlijte olej a kefír a zamíchejte, nalijte do vysypané formy a pečte - na plochou buchtu je třeba 20min., na dort víc, podle výšky těsta. Až se těsto nepřilepí na zapíchnutou špejli, je hotovo.

Náš dort je bez kakaa a s tím pšeničným sirupem (ve zdravých výživách mají i rýžový, kukuřičný, datlový...), spojený vrstvou plnotučného tvarohu a plátků BIO banánů a potřený opět tvarohem. Byly to dvě balení, celkem půl kila tvarohu a trocha cukru, přiznávám se bez mučení - 2 balíčky vanilkového cukru s pravou vanilkou, to pro vůni:-) A dítko to do sebe cpalo, no však vidíte:-)

This is a different sort of tutorial, our daughter had her first birthday and this cake was very well recieved by her:-) There is no sugar in the dough although the original recipe calls for 2 cups. When I bake for us, I use 1/2 cup, but for our baby I wanted as little sugar as possible. There are no eggs, too, which makes it easier to digest.

The original recipe:
2,5 cups of flour
2 cups of sugar (optional, I used 1 cup of wheat sirup)
1 teaspoon of baking soda
cocoa (not necessary)
1/2 cup of oil
2 cups of kefir

Mix the dry ingredience, add oil and kefir and mix together. Bake for 20 minutes if it is flat, longer if it is a higher cake (depending on the sahpe of your mold). When an inserted stick comes out clean, it is done.

Our cake has no cocoa and the sugar was substituted by the sirup. There is a layer of full fat quark and slices of organic bananas in the middle and more quark on the top (total 500g of it). I admit to using sugar in the quark - 2 x 20g of real vannila sugar for the flavour. And she loved it!!



16. 4. 2011

Velmi blízko! Very close!

No, příště mít dost materiálu:-)


Tento střih na svrchní kalhotky je už velmi blízko našemu ideálu, ale ještě ho předělám, snad naposled. Toto je krásná ukázka zbrklosti kombinované s nedostatkem materiálu, došla mi lemovací gumička a musela jsem ji nastavit českou úzkou a ne úplně funkční náhradou (třepí se). Ale kalhotky fungují moc dobře, ještě je potřeba upravit suchý zip, aby se nedostal na kůži.

6. 4. 2011

Svrchní kalhotky z PULu / PUL diaper wrap

Konečně jsem našla dost času na to, abych sama vyzkoušela PUL, který prodávám. Malá už dlouho potřebuje svrchňáčky, ze všech už vyrostla. Vyzkoušela jsem dva různé střihy - Chloe Toes a Tighty Whitey Hipsters od Little Comet Tails, obojí ve velikosti L neboli Large. Oba fungují, ale ne úplně dokonale, tedy pro naše rozměry ( jsem si skoro jistá, že kdyby byly ušity z fleecu, tak by padly skvěle, byly by víc strečové, PUL je tužší a je potřeba střih upravit podle individuálních proporcí miminka). Takže hledání perfektního střihu na tlustá stehýnka a poměrně široký pas pokračuje:-)

I found some time to try out the PUL fabric I sell finally. Our little girl has outgrown all her covers so I decided to try two patterns - Chloe Toes and Tighty Whitey Hipsters by Little Comet Tails, both in Large. They both work fine but not great, for our figure that is (I am almost certain that should they be made of fleece, they´d fit perfectly because of the stretchiness of the material, but PUL is rather stiff and requires precise measurements and different pattern for different babies). So the search ofr the perfect pattern still continues:-)
Střih podle Chloe Toes /
Chloe Toes pattern

Lemovací gumička jen tam, kde se to roztahuje/
FOE only in places that stretch

Vnitřek / The inside

Pro naše potřeby je to málo natěsno okolo bříška a moc natěsno na stehnech/
For us it is not snug enough around the tummy and too tight around the legs 
Na modelce:-) - On the model
A toto je ten druhý střih /this is the other one:

Gumička i vpředu /FOE in the front as well

Příště nebu šít tu gumičku cikcakem -ohýbá se ven /Next time I won´t zigzag the FOE, it bends outwards